Chili cin carne

2-3 personen
10 min voorbereidingstijd
30 min kooktijd

Ingrediënten:
175g BUMI seitan NATURAL
1 zoete aardappel
2 paprika (gemengde kleuren)
1 limoen
Bosje koriander
1 blikje (400g) zwarte bonen
100ml tomatenpuree
2 teentjes knoflook
2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix (zie tip indien je dit zelf wilt maken)
1/2 theelepel kaneel
1 rode ui
2 tomaten
Optioneel: 1 eetlepel cacaopoeder (voor een vollere smaak)

Optionele toppings en toevoegingen:
Vegan kaas, rijst, jalapenos, verse chili, mais, salsa verde of plantaardige crème fraîche.

Benodigdheden:
Olijfolie
Zout en peper
Grote pan
Vergiet
Oven

Bereidingswijze

1. Bak de zoete aardappel in de oven
Verwarm de oven op 180 graden. Was de zoete aardappel en snijd ze over de lengte in zes parten (ongeschild). Gebruik een eetlepel olijfolie om ze met olie te bedekken en besprenkel ze daarna met zout, peper en kaneel. Plaats ze op een bakplaat en bak ze 30-40 min in de oven. Ze zijn goed als je met een vork in het midden kunt prikken.

2. Begin aan de chili
Ontschil de ui en knoflook en snijd de ui in vieren. Houd 1/4 apart voor stap 4. Snijd de rest van de ui en knoflook fijn. Ontpit de paprika en snijd in reepjes van 2cm.

Verwarm een grote pan op middelhoog vuur, voeg een eetlepel olijfolie, de ui en de knoflook toe. Bak voor 1 minuut en voeg daarna de Mexicaanse kruiden, seitan en paprika toe. Breng op smaak met zout en peper. Roerbak alles 5 minuten.

3. Maak de chili af
Voeg de tomatenpuree aan de pan toe en bak voor 2 minuten. Voeg 25cl water en (indien je dit gebruikt) het cacaopoeder toe en laat 15 minuten pruttelen op laag vuur. Giet de zwarte bonen af en spoel deze goed voordat je ze aan de pan toevoegt. Roer goed door en doe daarna een deksel op de pan totdat je het serveert.

4. Maak de pico de gallo
Was en snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd de koriander fijn samen met de overgebleven ui. Doe dit in een kom en knijp er de limoen over uit. Breng op smaak met zout, peper en chili poeder, of je favoriete chili saus.

5. Serveer en geniet!
Leg als eerst twee zoete aardappel parten op je bord, voeg de chili toe en maak af met wat pico de gallo.

Tip: Mexicaanse kruiden is vaak een mix van komijn, oregano, gerookte paprika, knoflookpoeder en kaneel.

Seitan | NaturalFlorian Rath